Fark Et, Anlam Yarat, Bağlantı Kur
Müze ziyaretçileri bir eserin önünde ortalama 15 ila 30 saniye geçiriyor. Ancak müze deneyimleri yalnızca eserlere bakma süresiyle değil, eserlerle kurulan kişisel bağlantılar ve toplu deneyimlerin etkisiyle şekilleniyor. Bu bağlamda, yavaş bakış programları, ziyaretçilerin eserlerle derinlemesine etkileşim kurmalarına olanak tanıyıp müzelerin sağladığı duygusal faydaları artırıyor.
Yavaş Bakış programı nedir?
Yavaş Bakış programı; sanatın terapötik, onarıcı ve dönüştürücü etkilerini keşfetmek isteyenler için özel olarak tasarlandı. Sanata farkındalık odaklı bakış yöntemi sayesinde katılımcıların sanatı yalnızca görsel bir nesne olarak değil, kişisel anlamlarla dolu bir yolculuk olarak deneyimlemelerine olanak tanıyor. Bu süreç, bireylerin iç ve dış dünya arasında daha güçlü bağlantılar kurmalarına yardımcı oluyor.
Yavaş ve derin bakış deneyimini desteklemek amacıyla sanat terapisti ve eğitmeni Seren P. İlkdoğan tarafından tasarlanan ve yürütülen dışavurumcu sanat terapi ve farkındalık (mindfulness) tekniklerini içeren atölyeler, farklı yaş gruplarından katılımcılara sunuluyor. Birçok duyunun aktif olduğu bu yaratıcı süreç, bireylere hem kendilerini hem de çevrelerindeki olayları farkındalıkla gözlemleme fırsatı sağlıyor.
Seren P. İlkdoğan hakkında
Seren P. İlkdoğan, 1988 İzmir doğumludur. İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra Sabancı Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamış; ardından Klinik Psikoloji yüksek lisansını bitirmiştir. Dışavurumcu sanat terapisti/eğitmeni olarak kariyerini sürdürmektedir ve Curative Arts’ın kurucusudur. İsviçre’de European Graduate School Expressive Arts: Therapy, Coaching, Consulting & Education, Conflict Transformation & Peacebuilding programında doktorasını yapmakta olup akademik çalışmalarını bu alanda sürdürmektedir.
Pratiğinde bütüncül ve dışavurumcu sanat terapi ekollerini kullanarak yetişkinlere yönelik online/yüz yüze bireysel danışmanlık vermektedir. Çeşitli kurum ve gruplarla sürdürdüğü sanat terapi atölye ve eğitimlerinin yanı sıra sanat terapi alanında mesleki gelişim eğitimleri vermektedir.. Müze alanlarında farkındalıkla sanata bakış proje ve terapötik sanat atölyelerini yürütmektedir. Temmuz 2023’te Türkiye’de ilk kez Sakıp Sabancı Müzesi iş birliğiyle hayata geçirilen, kalıcı koleksiyona yönelik “Müzede An’da” projesiyle alanı tanıtma konusunda öncü olmuştur. Halen farklı müze ve kültür merkezlerinde atölye çalışmalarını sürdürmektedir.
Instagram hesapları:
https://www.instagram.com/curative__arts/
https://www.instagram.com/serenpehlivanogluilkdogan/
Yavaş Bakış atölyeleri nerede gerçekleşiyor?
- Arkas Sanat Merkezi
- Arkas Sanat Bornova Mattheys Köşkü
- Arkas Sanat Alaçatı
- Arkas Sanat Urla
Uyarılar
- Atölyeler, terapi niteliğinde olmamakla birlikte; sanatın ve yaratıcılığın onarıcı ve dönüştürücü etkisini deneyimlemeyi ve katılımcıların kendilerine dair farkındalık kazanmalarına alan açmayı amaçlar.
- Atölyelere katılım için herhangi bir sanat bilgisi veya deneyimi gerekmemektedir; herkesin katılımına açıktır.